Alla spelare har påbörjat individuella samtal med vår idrottspsykologiska rådgivare Feven Gebru. Att söka hjälp för sitt mående kan upplevas som ett stort steg och vi vill öppna upp för alla våra spelare att sitta ner i ett kortare inledande samtal. I slutet av veckan har vi genomfört över 100 samtal, vilket innefattar spelarna i dam- & herrlaget, samt de tre akademilagen P19, P17 och P16. 

– Det finns ett stigma i samhället där man inte pratar om sitt välmående. Vi vill öppna upp och ge möjligheten till alla spelare att sitta ner och ta ett första samtal med mig. Sen är det helt upp till spelaren om den vill fortsätta med kontinuerliga samtal eller inte. Vi ser det som en viktig del av att vara spelare i ÖSK Fotboll, att utvecklas och få kunskap inom de psykiska faktorerna som påverkar både på och utanför planen, säger Feven Gebru.

På samma sätt som vi jobbar med utvecklingen på fotbollsplanen kopplat till taktik, teknik och fysik så är den psykologiska aspekten en jätteviktig pusselbit för helheten. Genom att kontinuerligt utbilda och jobba med främjande insatser i olika former kan vi förebygga psykisk ohälsa och se till att spelarna får verktyg för att hantera sitt mående. 

– Jag som elitidrottsman har haft förmånen att ha tillgång till en psykolog/mental coach under en stor del utav min karriär. Jag är tacksam att ÖSK öppnar upp och ger den möjligheten till alla inom klubben. För att kunna utvecklas som både spelare och människa så börjar allt inifrån, med en själv! Att lära känna sig själv, sina tankar och känslor men också hur vi hanterar dom ligger till grund för vår egna personliga och sportsliga utveckling, säger Jiloan Hamad, spelare i herrlaget.

Samtalen behöver nödvändigtvis inte handla om psykisk ohälsa, det kan vara allt från hur du optimerar din prestation till att hantera nervositet inför en match. Det finns också en stor vinning i att lära känna sig själv och förstå sina egna tankar och känslor och bli medveten om hur de påverkar oss. I förlängningen ger det en förståelse för hur spelaren till exempel kan göra nästa fotbollsaktion så bra som möjligt i matchen.

– Psykisk ohälsa är något som man äntligen börjat tala mera öppet om de senaste åren. Som damfotbollsspelare har man generellt många bollar i luften då många av oss inte är heltidsproffs och därför behöver ha ett deltid- eller heltidsjobb. Jag tycker att det är jättebra och viktigt att vi i ÖSK har fått tillgång till en psykolog, inte bara för att det kan göra oss till bättre fotbollspelare utan för att det kan göra oss till gladare och mer välfungerande individer. Jag tycker att det är viktigt att poängtera att kunskap om psykisk ohälsa kan hjälpa oss att tidigare upptäcka och behandla psykiska problem vilket kan främja ett hållbart idrottsutövande som tar hänsyn till både atleters hälsa och deras idrottslig prestation, säger Sara Sandberg, spelare i damlaget.