Under veckan har alla lagen genomfört en efteranalys och diskussion efter föreläsningen med Richard Magyar. En föreläsning med grund i den psykiska ohälsan och Richards egna upplevelser och historia.

Till detta har vi kopplat vårt dagliga arbete med att främja psykisk hälsa hos våra spelare och ledare och fortsätter att prata och belysa ämnet under ledning av respektive ansvarig ledare för varje trupp. P16 genomförde sin efteranalys där spelarna pratade med varandra i smågrupper och reflekterade tillsammans om vad som är viktigt utifrån varje frågeställning nedan.

Rickard pratar ju om olika sätt att hantera prestationsångest och hur han har använt skrivandet för att ventilera tankar och känslor. Finns det något sätt som du/ni använder för att må bättre eller hantera utmaningar? Hur kan man ta ansvar för sin psykiska hälsa?

“Prata med någon närstående, umgås med vänner, gör saker du mår bra av och våga höra av sig.”

Vad kan man vara observant på hos andra? Dvs tecken på att någon kanske mår dåligt. Hur skulle man märka på dig om du mår dåligt?

“Stressad, lätt irriterad, beter sig annorlunda, tystlåten, väldigt nere och sprider ingen energi.”

Hur kan man bemöta någon man misstänker mår dåligt? Hur skulle du vilja bli bemött?

“Svårt att se men man ska alltid försöka prata med personen/personer. Försöka sätta in sig i personens situation. Visa att personen inte är ensam. Göra något som man själv skulle uppskatta, käka lunch, kolla fotboll, umgås.”

Rickard beskriver hur han mådde allt sämre när han spelade i Tyskland, men att han inte sökte hjälp. Hur kan man underlätta att spelare faktiskt söker hjälp när de behöver? Tycker ni att det sättet som ni kan söka hjälp på inom klubben är bra? Andra tankar/önskemål?

“Wellness ger en tydlig första steg till samtal. Fortsätta med ÖSKs projekt med att värna om hälsan. Bryta den negativa trenden genom att prata om ämnet. Alltid lätt tillgängligt att få prata med någon.”